Wiskunde aan de Volksuniversiteit


In december 2022 heeft de Volksuniversiteit Wageningen een primeur met 2 lesavonden Wonderlijke Wiskunde.
Dit wordt een homerun!

Materiaal


De meeste hulpmiddelen zijn te vinden in elk huishouden.
De rest kost bij Action en Bruna samen hooguit 10 euro.
Links:
Passerdoos (Action 3.99 euro, 10-delig rechts uitgepakt)
30-cm-Liniaal en driehoeken voor A4-tekenwerk (Action 0.69 euro)
Folder met insteekhoezen voor 2*30 A4-vellen (Action 0.79 euro)
Rechts:
Passerset (2 passers, potlood, gum, puntenslijper, sjabloon, 15-cm-liniaal set voor A5-tekenwerk)
Stationery set (Action 1.89, 2 potlood HB, 1 pen, puntenslijper, gum, 15-cm-liniaal)

Niet gefotografeerd:
Een losse passer kost bij Bruna 1.99 euro
50 Vel A4-overtrekpapier kost bij Bruna 1.99 euro

Het lesboekje "Wonderlijke Wiskunde", bevat 8 lessen, waarvan de eerste 6 zijn gegeven aan basisschoolleerlingen in 2019 en 2020. De lessen 1, 2 en 3 zijn als workshop gegeven tijdens de studiedag voor wiskundeleraren op 6 november 2021, afgesloten met spontaan unaniem applaus. De lessen 1, 2, 3, 6, 7 en 8 zijn gegeven aan twee 5VWO-wiskunde-B-klassen in mei 2022, afgesloten met spontaan staand applaus. Dit boekje van 5 euro wordt warm aanbevolen, maar blijft optioneel. Bij een cursus van 100 euro (of meer) is het boekje gratis.

Utrecht


"Onder het motto Leren doe je bij de Volksuniversiteit Utrecht staat de voordeur letterlijk zoveel mogelijk open. Het gebouw aan de Nieuwegracht 41 is doorgaans een pleisterplaats in de binnenstad waar nieuwsgierige, creatieve en belangstellende inwoners van Utrecht terecht kunnen om een taal te leren of voor het leren van een praktische vaardigheid. Een plek waar we mensen die iets willen leren met elkaar verbinden."

Utrecht heeft een neus voor kwaliteit en laat daar geen gras over groeien. Directeur Els Schrama roostert enthousiast vier donderdagavonden Wonderlijke Wiskunde in: 29 september, 6, 13 en 20 oktober.

Rotterdam


"Al ruim honderd jaar verzorgt de Volksuniversiteit een gevarieerd cursusaanbod voor Rotterdammers van alle achtergronden, ongeacht vooropleiding. Dit uitgangspunt komt voort uit de ideeën van het volksontwikkelingswerk dat eind negentiende, begin twintigste eeuw opgang maakte: kennis en wetenschap moesten voor iedereen bereikbaar en betaalbaar zijn. De ontwikkeling van het individu komt uiteindelijk ten goede aan de hele samenleving". Deze Rotterdamse visie opent een opwaartse spiraal, want de ontwikkeling van de samenleving komt weer ten goede aan het individu.

Directeur Teun de Booij biedt de cursus Wonderlijk Wiskunde online aan.

Arnhem


Uit folder en website: "Rozet adviseert, ontwikkelt en biedt uiteenlopende diensten vanuit de vraag van het onderwijs. Rozet draagt graag bij aan de persoonlijke ontwikkeling van inwoners van Arnhem en omgeving. We doen dat in samenwerking met bevlogen docenten, sprekers en partners."

Arnhem heeft belangstelling en het boekje "Wonderlijke Wiskunde" ontvangen. In januari en februari 2023 worden 2 cursusavonden ingeroosterd bij Rozet.

Amersfoort


"Of je nu wilt leren om die ene taal eigen te maken, om maatschappelijke ontwikkelingen te volgen, om creatief bezig te zijn of om anderen te ontmoeten. Bij de Volksuniversiteit Amersfoort is het allemaal mogelijk".

In de eerste maanden van 2023 wil Amersfoort twee lesavonden inroosteren met "Wonderlijke Wiskunde".
Zie 
www.vuamersfoort.nl

Een paar cijferlijsten van de docent

Gymnasium-B EmmeloordLandbouwhogeschoolWageningenDoceercertificaat 


De ontwikkeling van Wonderlijke Wiskunde besloeg een periode van tien jaar, waarin twee wetenschappelijk onderzoekers enthousiast hebben samengewerkt. Zo 'n acht manjaar waren nodig om de diepgang te bereiken, die nodig is voor een voldoende stevig wetenschappelijk fundament.
Zou je zelf Wonderlijke Wiskunde willen doceren? Daartoe wil de stichting ionawiskunde (i.o.) een opleidingstraject ontwikkelen
, dat met een certificaat wordt afgesloten.
Vakken, waaraan je hierbij kunt denken, zijn: verzamelingsleer, analyse, lineaire algebra, analytische meetkunde, projectieve meetkunde, euclidische meetkunde en hyperbolische meetkunde.
Voor meer informatie stuur je email naar dezoeteinloop@deds.nl ter attentie van:

ir. R. J. van Egmond, secretaris of
ir. D. J. Adrichem, voorzitter