Nijmegen
Het gebruikelijke vlakke coördinatenstelsel is een harmonisch net. Dit begint met de driehoek XY(xy).
De roze eenheidsvierhoek is bepaald met een eenheidspunt of een eenheidslijn.
Driehoek XY(xy) is een weergave van de incidentiepostulaten van Euclides:
(1) Elk paar punten heeft één gezamenlijke lijn.
(2) Elk paar lijnen heeft één
gezamenlijk punt òf één gezamenlijke richting.
De constructiestappen worden weerspiegeld in de coördinaatgetallen van de roosterlijnen. Deze roosterlijnen bestaan uit twee lijnenwaaiers: een waaier van x-lijnen op een Y-punt en een waaier van y-lijnen op een X-punt.
De coördinaatgetallen drukken geen fysieke maat uit, maar
een vaste constructievolgorde, die qua ligging
uitsluitend
van een vrij gelegen eenheidspunt binnen een vrije incidentiedriehoek afhankelijk is.
Een rechthoekig positiestelsel ontstaat door de eenheidsvierhoek om te vormen in een vierkant.
Eindexamen of schoolonderzoek bevatten mogelijk een vraag over raaklijnen vanuit een punt buiten een cirkel. Het "eerlijk delen"-algoritme gebruikt het volledige coördinatenstelsel en is beknopt, waardoor de kans op het maken van rekenfouten kleiner wordt en je tijd en energie overhoudt voor de overige examenopgaven. Ook biedt de beschreven werkwijze en theorie degelijk en exclusief materiaal voor een fraai wiskundig profielwerkstuk. Voor advies en begeleiding voor een profielwerkstuk kun je terecht bij Robert van Egmond (docent aan het Kandinsky) en Dirk Adrichem (zie de homepage). De methode werkt niet alleen voor de cirkel, maar ook voor ellips, parabool, hyperbool en elke differentieerbare curve (zie hieronder de tabel van raaklijncurven). Hieronder staan nog een paar thema's voor fantastische profielwerkstukken. Overleg met je eigen docent en bovenvermelde personen zorgt ervoor dat je aan een uniek profielwerkstuk werkt.
Introductie van dualiteit
Het bekende cartesiaanse puntcoördinatenstelsel, aangevuld met de lijncoördinaten, noemen we het volledige stelsel. Zoals hierboven is aangegeven, heeft een lijncoördinaat de omgekeerde waarde van de coördinaat van het betreffende lijncoördinaatpunt. Dat de dubbelverhouding ABCD kan worden uitgedrukt in de puntcoördinaten, is zojuist aangegeven. De vraag is nu of dezelfde dubbelverhouding abcd ook in lijncoördinaten kan worden uitgedrukt. Zie hier het algebraïsch bewijs ->.
Dat de dubbelverhouding een brug tussen hoeken en afstanden vormt, heeft F. Klein laten zien door de hoekdefinitie van E. Laguerre met de afstanddefinitie
van A. Caley te vergelijken.